Deze aandoening wordt in de volksmond ‘etalagebenen’ genoemd: patiënten blijven tijdens het wandelen regelmatig stilstaan voor etalages omdat ze pijn hebben bij het stappen. Deze pijn is een gevolg van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen door vetafzetting en verkalking van de aderwanden. Minder bloed en dus zuurstof naar de spieren zorgt voor verzuring en pijnlijke krampen.

Wat doet ClaudicatioCare?

Vaak kan deze pijn verholpen worden door gecoachte oefentraining onder begeleiding van een gespecialiseerde kinesitherapeut. De pijnvrije stapafstand zal steeds groter worden en het verbetert ook de conditie. Na een aantal weken intensieve staptraining bij de kinesitherapeut wordt de begeleiding stilaan afgebouwd en traint de patiënt steeds meer zelfstandig. Na drie maanden zijn al sterke resultaten merkbaar. Het belangrijkste advies is dat men moet blijven stappen, wandelen, bewegen!

Wanneer je serieus aan intensieve staptherapie doet in combinatie met een gezonde leefstijl, kan bij 7 op de 10 patiënten met etalagebenen een ballondilatatie of operatieve ingreep bespaard blijven!

 

Gerealiseerd met financiële middelen van het RIZIV (onder artikel 56 van de verplichte wet op de ziekteverzekering).

Partners

AXXON
RIZIV
Chronisch Zorgnet